Gaatjes vullen – I-dental – Rotterdam

Gaatjes vullen

Wat zijn gaatjes en hoe ontstaan ze?

Gaatjes ontstaan wanneer er tandplak aanwezig is op uw tanden en kiezen. Elke keer wanneer u eet of drinkt, zetten bacteriën die zich in het tandplak bevinden de suikers en koolhydraten uit voedingsmiddelen om in zuur. Hierdoor ontwikkelt zich een zuurstoot die het glazuur aantast. Het resultaat hiervan zijn gaatjes. Het gaat er bij cariës niet om wat u eet, maar vooral hoe vaak u iets eet op een dag. Hoe vaker u iets eet, hoe vaker het glazuur in aanraking komt met schadelijk zuur.

Controle op caries of gaatjes

Cariës, ook wel gaatjes genoemd, zijn een van de meest voorkomende tandheelkundige problemen. Tijdens periodieke controles onderzoeken we daarom altijd uw gebit op (beginnende) gaatjes. Onbehandeld veroorzaken gaatjes mogelijk ergere problemen aan het tandbeen en daarom is het belangrijk om cariës zo snel mogelijk te laten behandelen door uw tandarts.

Diverse soorten vullingen

Wanneer de tandarts ziet dat u een gaatje heeft, dan krijgt u een vulling. Dankzij de vulling heelt uw tand of kies niet alleen, de vulling zorgt er ook voor dat er geen verder tandbederf plaatsvindt en dat de pijn verdwijnt. Er zijn diverse soorten vullingen, namelijk amalgaam, composiet en keramische inlay. Hieronder lichten we deze materialen verder voor u toe:

  • Amalgaam

Dit is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit tin, koper, zilver en kwik. Amalgaam is erg slijtvast, maar valt ook op. Verder is uit onderzoek gebleken dat dit type vulling giftige stoffen bevat. Sindsdien wordt amalgaam dan ook niet meer gebruikt en kiezen tandartsen liever voor een composietvulling.

  • Composiet

Een composietvulling gaat lang mee, heeft een witte kleur en is daardoor bijna niet zichtbaar.

  • Keramische inlay

Het gaat hierbij om een op maat gemaakte vulling. Meestal worden inlays van keramiek of metaal gemaakt en daardoor zijn ze erg kostbaar. Dit zorgt ervoor dat er eerder gekozen wordt voor een composietvulling.

Een pijnloze behandeling dankzij een verdoving

Het vullen van gaatjes roept bij veel mensen angst op. Dit heeft onder andere te maken met het boren, dat een gevoelig onderdeel van de behandeling is. Gelukkig is deze angst nergens voor nodig. Wanneer u kiest voor een verdoving, voelt u namelijk helemaal niets van de behandeling en het is ook mogelijk dat we u verdoven met een spray of een zalf. De tandartsen van i-Dental leggen u duidelijk uit hoe ze te werk gaan en wat de behandeling inhoudt. U heeft ruimte om vragen te stellen en we zorgen ervoor dat u op uw gemak bent zodat de behandeling voor u ontspannen verloopt.

Mocht u te maken hebben met een klein gaatje, dan is het in overleg ook mogelijk dat de tandarts de behandeling zonder verdoving uitvoert. Het voordeel hiervan is dat u naderhand geen gevoelloze mond heeft. Het kan zijn dat de behandelde kies of tand na de behandeling nog wat gevoelig is. Dit komt omdat het levend materiaal is, maar het is niets om u zorgen over te maken. Het boren zorgt er eigenlijk voor dat er een wondje ontstaat in de tand of kies en dit heeft tijd nodig om te genezen.